מאת: סקיפר משה כהן
הסחה של היאכטה
לקראת הפלגות סוף השבוע הרבות הבאות עלינו לטובה, פינת "הטיפ שבועי" תיגע ב"הסחה" והשפעותיה על היאכטה, בדיוק עבור כל אלו שלא זוכרים/ שכחו/ סתם מתעלמים ממנה….
הסחה
"הליכת מדחף" (PROP WALK), או בשמה העברי "הסחה", הינה התופעה הפיסיקלית המתארת את הנטייה של המדחף לסובב את כלי השייט במקביל לפעולתו לדחיפת כלי השייט קדימה או אחורה. התופעה מושפעת מגורמים שונים כגון גיאומטריית הספינה, כיוון ההפלגה, כיוון מדחף, מהירות ספינה ועומק המים. הטיפ הפעם נוגע בבעיה הנובעת מחוסר ההתחשבות של סקיפרים (לעיתים גם כאלה בעלי ניסיון) בהשפעת ההסחה על תמרון היאכטה.
מתי ניתקל בהסחה
הנקודה הראשונה בה נפגש בהשפעת ההסחה היא ביציאה מהרציף כמובן. תמיד חשוב מאוד לוודא כי בעת הפעלת המערכות שלפני היציאה לים בדקתי את כיוון סיבוב המדחף והשפעת ההסחה.
איך מתמודדים
כאן בא לעזרתי תמיד חוק האגודל: ביד ימין (=מדחף ימני) האגודל הולכת שמאלה (=כיוון ההסחה) וכך גם בהתאמה ביד שמאל. כמובן שמדובר על השפעת ההסחה בתנועה לאחור, על אף שישנה גם השפעה מינורית של ההסחה בתנועה קדימה לאורך זמן. כך נזכור שבהפלגה במדחף ימני ההסחה תהיה שמאלית, ולהיפך. ההסחה משמעותית במהירויות נמוכות ותנועה לאחור תמיד חשוב לזכור כי ההסחה תהיה משמעותית בעיקר במהירויות נמוכות ובעת התנועה לאחור. שימו לב כי בעת מצב של רוח חזקה (10 קשרים ומעלה) יש להיערך לכך שהרוח תגבר על ההסחה ותפיל את חרטומי יותר מאשר ההסחה תשפיע על ירכתי הספינה שלי.
התמודדות עם הסחה הפוכה
במצב בו כיוון היציאה של ירכתי היאכטה יהיה הפוך מכיוון ההסחה, איערך לכך מבעוד מועד: אפשרות ראשונה תהיה להפליג אחורה במהירות גבוהה בשאיפה לבטל מה שיותר מהר את השפעת ההסחה. האפשרות השנייה תהיה להשתמש בחבל בלם אשר יאפשר לי פתיחת זווית מהרציף לפני יציאת הירכתיים.
הסחה בסיבוב במקום צר
המצב השני בו יהיה חשוב מאוד לזכור להשתמש בהסחה היא בעת סיבוב בתעלה צרה: כאשר המדחף שלי ימני (משמע הסחה שמאלית בעת תנועה לאחור), ארצה תמיד לבצע סיבוב תוך פניית החרטום ימינה. כך, כאשר ארצה לעצור ולהתחיל את התנועה לאחור בכדי "לחסוך" במקום, אוכל לנצל את ההסחה השמאלית בכדי ליצור קוטר סיבוב קטן. סקיפר שטעה בכיוון הסיבוב בתעלה צרה- בוודאי יודע על מה אני מדבר כעת, ומבין את המשמעות הרבה (שלא לומר מתסכלת וחסרת אונים) של ניסיון סיבוב בניגוד להסחה. גם כאן יש לשים לב טוב טוב לעוצמת וכיוון הרוח- לעיתים הוא הרבה יותר משמעותי מאשר השפעת ההסחה!!
פוסטים נוספים:

גישה והקשרות
גישה והקשרות לרציף היא בדרך כלל הפעולה האחרונה שלנו בסיום שיט ומיועדת לסקיפרים ותיקים ומתחילים כאחד, היא חשובה לא רק מסיבות של בטיחותיות ונוחות אלא משום שזה הרושם האחרון שאנחנו נשאיר על האורחים שלקחנו איתנו לשיט.

איך לצייד, לארוז ולאחסן תיק נטישה
אף ימאי לא רוצה לחשוב על מצב בו יש להזדקק לתיק הנטישה, אך תכנון, ארגון ואחסון התיק כראוי יכול להבדיל בין חיים למוות.
תכננו מראש – כך תוכלו להפליג בביטחון, ובידיעה שאתה מוכנים לתרחישים הטובים ביותר – והגרועים ביותר.

מסלולי שייט בים התיכון לסקיפרים מתחילים
היכן כדאי לסקיפרים מתחילים להתנסות בחוויות השייט המלאות הראשונות שלהם? מה יש לקחת בחשבון בתכנון הפלגות אלה? מאמר זה עוסק במסלולים בים התיכון: טורקיה, מונטנגרו, קרואטיה, ספרד ויוון. וכמובן – אתם מוזמנים להתייעץ איתנו

חופשת שייט ביאכטה בחו"ל
כשמגבלת הנסיעות ברחבי העולם תגיע לסיום (כולנו מקווים), שייט של חברים ובני משפחה ביאכטה יהיה פתרון חופשה אידיאלית.
אז הנה כמה עצות זהב למתעתדים לצאת לחופשת שייט עצמאי בחו"ל, בעיקר למי שעושים זאת לראשונה.

סכנה להרעלת גז בספינה – אתם מודעים?
בשיאן, טמפרטורות המים בים התיכון מגיעות ל-31 מעלות צלסיוס בקיץ ובמקומות מסויימים צונחות עד לכדי 5 מעלות בלבד בחודשי החורף.
ננסה להבין מה המקור להבדלים אלו, ומשפיע על הטמפרטורה של מי הים התיכון.

מה מפה סינופטית יכולה לספר לנו על מזג האוויר?
שירותים מטאורולוגיים של כל מדינה יוצרים מפות סינופטיות כדי לתת בסיס לתחזית. גם אפליקציות לחיזוי מזג אוויר כוללות מפות סינופטיות. ניתן לתהות ולשאול, מדוע יש בכך צורך? הרי תחזית מזג האוויר הסופית ברורה ונגישה בקלות. בואו נבין איך מפה סינופטית יכולה לעזור לנו ככלי עזר לקבלת החלטות? זה כדאי!